Pozitia coatelor
„Pentru a părea dominanţi oamenii trebuie să creeze impresia de putere fizică, să pară calmi şi nepreocupaţi de ameninţări din partea altora. Un mod de a realiza acest lucru este aszarea mâinilor pe şolduri. Există două versiuni principale ale acestei posturi — cea cu o singură mână în şold şi cea cu două mâini. Versiunea cu două mâini este mai spectaculoasă dar cea cu o singură mână poate fi îndreptată către o anumită persoană, lucru care devine imposibil în poziţia cu ambele mâini pe şold. Există trei componente care fac posturile cu mâinile în şold dominante:
COMPONENTA EXPANSIVĂ. Când cineva îşi pune mâna pe şold pare mai mare şi potenţial mai ameninţător. Când sunt folosite ambele mâini, efectul se dublează. Posturile cu mâinile pe şold măresc şi teritoriul ocupat de persoană — ca şi posturile cu picioarele întinse în poziţia aşezat.
COMPONENTA DE AMENINŢARE. Oricine a încercat vreodată să îşi facă loc prin mulţime ştie cât de eficiente sunt coatele în eliberarea drumului. Coatele sunt osoase şi ascuţite. Pot fi folosite pentru a împinge, înghionti şi a da la o parte oamenii din drum fără a produce genul de jignire care s-ar putea isca dacă persoana şi-ar folosi mâinile. În această privinţă coatele sunt o armă de rangul doi, dar sunt o armă totuşi. Acest lucru face posibilă folosirea lor într-un mod insidios, aproape subliminal. Cu mâinile în şold mesajul este şi mai subtil — coatele ameninţă oamenii fără ca ei să îşi dea prea bine seama de acest lucru.
COMPONENTA PREPARATORIE. Postura cu mâinile pe şold este la jumătatea drumului între cea cu mâinile pe lângă corp şi cea cu mâinile ridicate gata de atac. Din acest motiv, postura este o pregătire parţială de atac — una în care intenţiile persoanei sunt mascate de faptul că mâinile se odihnesc comod pe şold. În cazul persoanelor înarmate cu o sabie sau un pistol, punerea mâinii pe şold este de multe ori o apropiere de armă, lucru care permite mâinii să se odihnească în timp ce se pregăteşte de atac.” (Peter Collette – Cartea Gesturilor)